betöltés ...
II Kambüszész

Kérdezhetnénk, mi köze ennek a perzsa királynak Egyiptomhoz. Elég sok, ugyanis i.e. 525-ben egy csata után (Peluszioni csata) amit megnyert elfoglalta Egyiptom trónját. Majdnem két évszázadig maradt Egyiptom trónján perzsa király, egészen addig amíg Nagy Sándor elfoglalta azt (i.e. 331-ben).

Egy legenda szerint Kambüszész el akarta pusztítani Siwa oázisban található Ámon templomot és orákulumot de az 50.000 fős hadsereg nem érkezett meg soha a helyszínre, egy homokvihar miatt. A hadsereg a mai Luxorból indult útnak, hét nap után egy oázisban (feltehetőleg Kharga oázis) pihentek meg és onnan folytatták tovább útjukat, ekkor csapott le rájuk a halálos vihar.

2009-ben fedezték fel, 2 olasz régész azt a helyszínt ahol a szerencsétlenül járt sereg maradványait vélték magtalálni.

Többszáz emberi maradvány, valószínüleg Kambüszész hadseregének csontjai illetve bronzkard II Kambüszész idejéből. - fotó: Angelo and Alfredo Castiglioni

A legenda szerint, Kambüszész a hadsereg elvesztése miatt felháborodott az Ápiszt ünneplő tömegen és papokon, leszúrta a szent állatot és történeti leírásokból tudjuk, hogy sok papot is kivégeztetett. Az átok nemhogy megszünt volna, hanem a halálát is okozta: hazájába visszatérésekor megszúrta a lábát (ugyanott ahol ő megszúrta az Ápisz bikát) és a fertőzésbe belehalt. 


A Discovery csatornán megjelent ismertető- angol nyelven.