betöltés ...
Hasznos információk

Hasznos információk

 

 

Hasznos információk
UTAZÁSSZERVEZŐ
Express Travel International GmbH (ETI)
AT 1010 Wien, Karlsplatz 3
Cégjegyzékszám: FN264280y
Nyilvántartási szám: 101466R01/08
MKEH nyílvántartási szám: TO-000042
DIPLOMÁCIAI KÉPVISELET
Magyarország Nagykövetsége
29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, CAIRO
Tel.: 0020-2-2735-6478, 0020-2-2735-8659.
Ügyelet: 0020-122-6575-198
E-mail: consulate.cai@mfa.gov.hu;
BEUTAZÁSI SZABÁLYOK
Magyar állampolgárok az Egyiptomból való hazautazástól számított 6 (hat) hónapig érvényes útlevél birtokában, vízumkötelesen utazhatnak be Egyiptomba. Helyi képviseletünk, a CET érkezéskor a repülőtéren külön pulttal segíti Önöket a gyors vízumügyintézésben. A vízumot egyénileg a helyszínen, vagy előzőleg az Egyiptomi Nagykövetség konzuli osztályán lehet beszerezni. A CET-asszisztencia esetén az egyszeri belépésre jogosító vízum 29 euróba kerül személyenként. Lehetőség van a vízumdíj bankfiókban való befizetésére is (jelenleg 25 USD), ez esetben az utazó nem részesül asszisztenciában. Érkezéskor az utazó maga dönt, melyik befizetési módot választja. Sharm el Sheikh-i utazás esetén helyben igényelhető úgynevezett „Sinai Only” 14 napig érvényes vízum, amely ingyenes, de nem jogosít fel a Sinai- félsziget elhagyására. Mivel helyben elég nehézkes normál egyiptomi vízumot beszerezni, kérjük utasainkat még idehaza tervezzék meg, milyen programokon szeretnének részt venni Sharm el Sheikh-i tartózkodásuk alatt! Bármilyen kérdés esetén, illetve nem magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy a vízumkiadás folyamatáról és feltételeiről előre tájékozódjanak Egyiptom illetékes külképviseleténél. A be- és kiutazási szabályok be nem tartása (beleértve az útlevél 6 hónapos érvényességét hazautazástól számítva), a vízumhoz szükséges feltételek nem teljesítése vagy az esetlegesen elhúzódó vízumkiadás miatti problémák és az abból eredő költségek és következmények minden esetben az utazót terhelik, irodánk nem vállal felelősséget. .
REPÜLŐÚT
A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján irodánk fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányok tartalmazzák. Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de megtörténhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek. Az ETI repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat. Irodánk és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérjük. A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az ETI nem vállal felelősséget. A menetrendek alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják. Az utazónak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezek miatt bekövetkező kárért az ETI nem vállal felelősséget.
POGGYÁSZ
A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság vállal felelősséget. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utazónak a légitársaságnál kell benyújtania. A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégánk a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utazókkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt. A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van, ahol képviselőnk várja Önöket. A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában. A repülőre felvihető poggyász biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán tájékozódhatnak (www.bud.hu).
ETI-SERVICE Magyarországi indulás esetén érkezéskor a reptéren utazóinkat magyarul beszélő idegenvezetőnk várja, aki az érkezési terminálból kilépve segítséget nyújt, hogy melyik transzferbusz megy az általa lefoglalt szállodához. A nyaralás elején helyi képviselőnk információs találkozót tart, ahol tájékoztatja az utazókat minden fontos tudnivalóról, illetve a fakultatív programlehetőségekről. Az információs találkozón való részvétel nagyon ajánlott. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Hurghada, Makadi Bay és Sharm el Sheikh esetében egyaránt biztosítunk magyar nyelvű helyi idegenvezetőt, asszisztenciát, magyarországi indulás esetén. Nem magyarországi indulás esetén a magyar nyelvű asszisztencia az utazók kérésére, korlátozottan áll rendelkezésre (esetenként csak telefonon). Idegenvezetőink minden Red Sea lánchoz tartozó szálloda recepciójáról ingyenesen hívhatóak telefonon!
KIRÁNDULÁSOK
Kérjük, vegyék figyelembe az egyiptomi jogszabályokat a kirándulások és a transzferek esetén. Az egyiptomi előírásoknak megfelelően minden kirándulást csak az állam által jóváhagyott kirándulásszervezőkön és transzferes cégeken keresztül lehet foglalni. Az engedély nélküli, vagy privát utazások foglalása tilos. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy helyi partnerünk, a Cairo Express Travel (CET) kollégái által kínált kirándulásokat nem az ETI szervezi, hanem kizárólag és közvetlenül a CET alkalmazásában álló magyar nyelvű idegenvezetőnél foglalhatóak. Ezeket az utakat a CET szervezi és értékesíti, így ezeknél a foglalásoknál közvetlenül velük köt szerződést az utazó. A CET által szervezett kirándulásokhoz szükség esetén ingyen reggeli csomagot biztosítunk. Más esetben ez díj ellenében vehető igénybe.
SZÁLLÁS
Háromágyas/négyágyas szobák: Legtöbbjük két ággyal és pótágyakkal kialakított, amelyek nagysága és kényelme nem egyezik meg minden esetben a megszokott normál szobákéival. Pótágy: A pótágy, kanapé és a kihúzható ágy (szekrényágy) nem nyújtja egy normális méretű ágy kényelmét – keskenyebbek és rövidebbek (< 190 cm), mint a normál ágyak – ezeket gyermekek számára ajánljuk. Egyágyas szobák: Általában nem felelnek meg a kétágyas szoba standardjának. Részben kisebbek és hátrányosabb elhelyezésűek.
Szálloda fekvése: A szálloda fekvésénél a főbejárat vagy a központi épület és a tengerpart, illetve a strand hozzávetőleges távolságát tüntettük fel. Tengerre néző/oldalról tengerre néző: Ezek a szobák/apartmanok a tenger felé néznek, de a közvetlen tengerre való kilátást egyes esetekben természeti vagy építészeti képződmények akadályozhatják. Tenger oldalán: A „tenger oldalán” megjelölés nem jelent tengerre néző szobát, csak azt, hogy a szoba az épület tenger felőli részében helyezkedik el.
Szállás példa: A szállodák leírása mellett található „szállás példa” fényképek tájékoztató jellegűek, általában egy standard/normál vagy az ajánlataink között szereplő szobát ábrázolnak (néhány esetben konkrétan utalunk a szoba típusára is). A foglalható szobák pontos adottságaira a szöveges leírás az irányadó, és azok a helyszínen a fekvés, a méret, a berendezés tekintetében egyaránt eltérhetnek a képen látható szobáétól.
A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utazóoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
SZOBABEOSZTÁS
A szobabeosztás a lefoglalt szobatípuson belül mindig a szálloda részéről történik. Erre nekünk, mint utazásszervezőknek nincs befolyásunk. A kívánságokat szívesen továbbítjuk a szálloda felé, de ezek teljesítéséért garanciát nem tudunk vállalni.
ELLÁTÁS
A büfé rendszerű étkezés választéka és minősége a szálloda kategóriájától és a helyi szokásoktól függ. Egy foglaláson belül csak azonos ellátás foglalható. ALL INCLUSIVE: Egyes szállodákban a részvételi díj már sok helyszíni szolgáltatást is tartalmaz, mint pl.: teljes ellátás büférendszerben, snack-ételek napközben, italfogyasztás, délutánonként kávé, tea és sütemény, illetve különböző sportolási lehetőségek (pontos információk erre vonatkozóan a szállásleírásokban). Az ALL INCLUSIVE szállodákban a vendégek egy karszalagot kapnak (melyet a tartózkodás ideje alatt állandóan hordaniuk kell), amely feljogosítja őket az ingyenes szolgáltatások igénybevételére. Az ALL INCLUSIVE szolgáltatások a szállodai kijelentkezés időpontjáig vehetők igénybe. A fél- illetve teljes panziós és az ALL INCLUSIVE ellátás ellenkező jelzés hiányában a megérkezés napján vacsorával kezdődik, és a hazautazás napján reggelivel zárul. Az étkezési szolgáltatásokat nyújtó éttermekben általában reggel 7.00 órától vehető igénybe a reggeli és este 21.00–22.00 óráig vehető igénybe a vacsora. Az itt írt időpontokat követő/megelőző érkezés/indulás esetén étkezési szolgáltatások elmaradhatnak. A repülőgépen kapott ellátás minden esetben a szolgáltatás részét képezi. A légiközlekedés speciális körülményei és szabályai miatt a megadott indulási/érkezési időpontok változása, illetve gépkésés is bekövetkezhet, ezért előfordulhat, hogy az oda- illetve a hazautazás kapcsán az éjszakai pihenés időtartama csökken. A rendelkezésre álló, de utazó érdekkörében felmerült okból igénybe nem vett, elmulasztott szolgáltatás pótlására, értékének visszatérítésére nincs lehetőség. A bárok és éttermek nyitvatartási idejéről, valamint a további feláras szolgáltatásokról érdeklődjön a helyszínen. Felhívjuk figyelmüket, hogy egyes éttermekben ajánlott előre asztalt foglalni és a különleges fogások csak felár ellenében rendelhetőek. A Cairo Express Travel által szervezett kirándulásokhoz szükség esetén ingyen reggeli csomagot biztosítunk. Más esetben ez díj ellenében vehető igénybe.
ÉTKEZÉS
Mint a legtöbb déli országban, itt is csak főzött, vagy sült ételek fogyasztása tanácsos. Az egyiptomi csapvíz nem iható, azonban mosakodásra alkalmas.
UTAZÓKÍVÁNSÁGOK
A foglaláskor megadott speciális kívánságokat továbbítjuk a célterületre, illetve a szolgáltatókhoz, de hangsúlyoznunk kell, hogy ezek elbírálása kizárólag a szolgáltató hatáskörébe tartozik, az utazásszervező ezek teljesítésére semmiféle garanciát nem tud vállalni.
HELYSZÍNI PANASZOK, MÓDOSÍTÁSOK
Panaszaikat, kifogásaikat minden esetben azonnal jelezni kell a helyszínen. A helyszínen felvett jegyzőkönyv nem helyettesíti az utazási feltételeinkben foglalt írásos panaszbejelentést az utazásszervező felé, melyet az utazás befejezését követő 15 napon belül lehet benyújtani, és nem jelenti az utazásszervező felelősségének elismerését. Nyaralása alatti módosítási (időtartam, szobatípus, ellátás, szállodacsere, stb.) igényével kapcsolatban keresse magyarul beszélő helyi képviselőnket, aki a lehetőségekhez mérten segít kívánságát teljesíteni. Az ezzel kapcsolatos költségeket (különbözet, felár, módosítási díj, szálláscsere esetén a transzferköltség vagy a foglalt szálloda által számlázott lemondási díj, stb.) a helyszínen kell rendeznie. Amennyiben úgy dönt, hogy korábban hazautazik, a hátralévő időre vonatkozó szállás és ellátás költségét nem áll módunkban visszatéríteni. Az utazó szállodával történő külön megállapodása az utazásszervezőt nem kötelezi semmire. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a más járatokra vonatkozó módosítás többletköltséggel jár.
LÉGKONDICIONÁLÁS
A szállodákban általában központilag szabályozzák a klíma üzemelésének rendjét, így irodánk nincs arra hatással. Előfordul, hogy a közös helyiségekben csak időszakosan, vagy egyáltalán nem működtetik. A szobában a légkondicionálás bizonyos esetekben a kulcskártya használatával egyidejűleg működik, így távozáskor kikapcsol. A légkondicionálás esetleges meghibásodásáért, túlzott használatáért vagy gyenge működéséért irodánk nem felel, azok működtetése a szálloda saját hatáskörébe tartozik, használata a vendég saját felelősségére történik. A berendezések működésük közben zajt okozhatnak.
NYELV
Egyiptom hivatalos nyelve az arab. A nagyobb városokban és a turisztikai központokban általában beszélnek angolul, franciául és németül.
PÉNZNEM
Egyiptomi font (LE). EUR-t és USD-t mindenhol elfogadnak.
FÉNYKÉPEZÉS
Egyiptomban a repterek és a katonai létesítmények fotózása, valamint filmezése tilos! Ha helybeli embereket szeretnének fotózni, még a fotózás előtt szükséges megkérdezni tőlük, hogy készíthető-e róluk fénykép. A legtöbb látnivalónál és a múzeumokba való belépéskor a fényképezés és filmkészítés szigorúan tilos; belépés előtt sok esetben a fényképezőgépet, vagy a kamerát a bejáratnál le kell tenni. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a kirándulások előtt a kamerákat és fényképezőgépeket inkább hagyják a szálloda széfjében, ezzel is elkerülve a bejáratoknál való leadást, vagy azt, hogy a kamerát és a fényképezőgépet a buszon felejtsék.
LÁTNIVALÓK
A templomok és múzeumok látogatása során szeretnénk megkérni Önöket, figyeljenek oda arra, hogy viselkedésük a hely szellemének megfelelő legyen. Kérjük, hogy a falakat, az ősi szobrokat és a kiállítási tárgyakat ne érintsék meg! Kérjük, ne gyűjtsenek köveket, vagy egyéb berendezési tárgyakat! Kérjük, ügyeljenek a járdákra, megfelelő cipő viselése ajánlott. Ha egyes helyszíneken imádkozás, vagy egyéb istentisztelet zajlik, a körutazások alatt bizonyos templomokat vagy múzeumokat így csak kívülről tudunk megtekinteni, ezért előre szeretnénk kérni szíves megértésüket! A templomokban megfelelő öltözet viselése ajánlott (rövid szoknya, vagy nadrág viselése tilos).
JÁRULÉKOS KÖLTSÉGEK
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a helyi alkoholos italok általában, az importált italok pedig különösen drágák Egyiptomban.
VÉDŐOLTÁSOK, ORVOSI ELLÁTÁS
Szeretnénk felhívni szíves figyelmüket arra, hogy minden külföldi út előtt, a saját biztonságuk érdekében szükségszerű a hepatitisz A, a tetanusz, a diftéria és a gyermekbénulás elleni oltás. Továbbá ajánlott gyomor- és bélfertőzés elleni gyógyszereket magukkal vinniük az útra. Kérjük, hogy az aktuális előírásokról és ajánlásokról tájékozódjon a Külügyminisztérium honlapján. A saját egészségének megóvásáért az ETI nem vállal felelősséget. Kérjük, minden esetben tartsák be a megfelelő higiéniás előírásokat.
Egyiptomban az orvosi ellátás biztosított. A turisztikai központokban többnyire angolul és németül is beszélő orvosok, valamint képzett gyógyszerészek állnak rendelkezésre. A nagyobb szállodákban ügyeletes orvos található. Az orvosi ellátás állami felügyelet alatt áll, és leginkább a közép európai viszonyokhoz hasonlítható.
SZÁLLODAI BESOROLÁS
A katalógusban megadott szállodák besorolása megegyezik a hivatalos, egyiptomi szállodai besorolási feltételekkel, amit az Egyiptomi Szálloda Szövetség szabályai szerint rangsorolnak (ezek a szabályok és feltételek eltérhetnek az európaitól). Az Egyiptomi Szálloda Szövetség független vizsgálókkal rendszeresen ellenőrizteti, hogy a megadott előírásoknak megfelelnek-e a szállodák.
MOBILTELEFON, WI-FI
A mobiltelefonok bevitele az országba engedélyezett. A díjakról tájékozódjon szolgáltatójánál. A hálózati lefedettség a turisztikai központokban jó, távolabbi helyeken azonban nem optimális. A Red Sea szállodák lobby részében ingyenes WIFI szolgáltatás áll vendégeink rendelkezésére. Azonban szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a hálózat minősége és kiépítettsége nem egyezik meg az európai szabványokkal, ezért előfordulhat, hogy a szolgáltatás átmenetileg szünetel vagy nagyon lassan működik.
KÖZLEKEDÉS
Az egyiptomi közlekedést nem lehet összehasonlítani az európai forgalommal és közlekedési gyakorlattal. Ebből adódóan sajnos a múltban többször történt buszbaleset, és egyéb közlekedési baleset. Természetesen számunkra az Ön biztonsága a legelső. Ezért csak olyan transzfer vállalatokkal működünk együtt, melyek sofőrjei betartják a pihenő időt és betartják a megfelelő, biztonságos vezetés feltételeit. A tömegközlekedés Egyiptomban jól kiépített. A városokban a taxi és a gyűjtő-taxi kedvező közlekedési lehetőség.
VALLÁS
Egyiptomban az államvallás: az iszlám. A kopt keresztények a második legnagyobb hitközösséget alkotják. A Ramadán (a böjti hónap) az iszlámban szent hónapnak számít. A hívő muszlimok napfelkeltétől napnyugtáig böjtölnek. A Ramadán, akárcsak a Húsvét, minden évben más hónapra esik. Ramadán hónapban előfordulhat, hogy a hivatalos előírások miatt bizonyos helyek bezárnak, ezért egyes programok változhatnak.
ÉTTERMEK
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szállodák éttermeiben öltözködési előírás van érvényben. A többi szállodai vendéget, illetve a személyzetet is zavarhatja a nem megfelelő öltözet (pl. sportruha vagy fürdőruha). Kérjük, hogy ezeket az előírásokat szíveskedjenek figyelembe venni.
BORRAVALÓ
Egyiptomban az alacsony kereset miatt fontos a borravaló. A számla végösszegének 5-10 %-át illik odaadni borravalóként a felszolgálóknak.
ÁRAM- ÉS VÍZELLÁTÁS
Egyiptomban a közműellátás áram- és vízszolgáltatása néha akadozhat. A szállodákban kötelező a 110/220 V. euro-szabványos csatlakozó.
FONTOS: jelen Hasznos Információk az Általános utazási és szerződési feltételek / Utazási szerződés elválaszthatatlan részét képezik. A foglalás létrejöttével az utazó automatikusan tudomásul veszi és elfogadja az említett iratokban foglaltakat.

 

 

Utas (Megrendelő)